Friday, April 27, 2012

Seni Silat Telapak Nusantara Malaysia (Gelanggang Kelima)

Kesemua bunga dan rangkaian gerak langkah dari gelanggang sebelumnya dikupas secara lebih mendalam digelanggang ini. Disamping itu kaedah tempur bermedan yang lebih rumit dan unik dilatih dengan lebih giat menggunakan pelbagai lagi kaedah silat tua. Penggunaan senjata yang paling tua iaitu tongkat didedahkan kepada pesilat.

“Gerak dalam diam”, “langkah dalam diam” dan “gerak langkah dalam diam” dihayati dengan lebih teliti disini. “Langkah sumbang” akan lebih ditekankan manfaatnya disini bagi melahirkan kemahiran bersilat yang lebih tinggi. Ini penting dalam menjinakkan muslihat lawan. Setiap perkara atau keadaan dimanfaatkan sepenuhnya agar mampu menguasai medan dengan tenang dan teratur secara menyeluruh.

Kepekaan deria akan lebih dipertingkatkan menggunakan pelbagai kaedah latihan, petua dan amalan. Segala usaha-usaha tersebut mestilah dibatasi adab dan kemampuan semulajadi manusia. Teknik menghormati dan menjinakkan senjata melalui lanjutannya disini.

Peribadi “pandai akal” sudah mula mantap secara beransur-ansur. Penekanan dalam menjaga adab fizikal dan mental, zahir dan batin, rohani dan jasmani, lebih lagi diutamakan dan diberi perhatian. Tradisi berlatih dan melatih secara berterusan ditekankan.

No comments:

Post a Comment