Tuesday, April 27, 2010

Pertubuhan Seni Silat Telapak Nusantara Malaysia

Pada kebiasaan adatnya, pesilat akan diajar gelanggang tahap pertama iaitu Perguruan Seni Silat Bongsu. Ini merupakan ibu dan sendi gerak, langkah dan silat bagi kesemua perguruan atau tahap gelanggang dalam pertubuhan. Seni Silat Bongsu bersifat ringkas, mudah dan padat namun mengandungi elemen diam, tapak, langkah, gerak, buah, bunga dan pencak yang menjadi tunggak dalam mencetus jiwa dan membina jatidiri pendekar.

Seni Silat Bongsu tidaklah untuk tontonan kerana kaedah dan langkahnya yang terlalu mudah dan ringkas. Namun begitu terdapat Bunga Bongsu atau Silat Pengantin di dalamnya yang amat digalakkan agar dipertontonkan kepada umum sebagai halwa mata bagi tujuan atau perayaan tertentu sebagai lambang silaturrahim. Para pesilat yang diterima belajar kini mereka bergelar "anak-anak Bongsu".

Dalam perguruan ini, setiap benih akan bertunas, setiap tunas akan berakar, keluar akar maka beranak, setiap anak akan bercambah, setiap cambah akan berpucuk, setiap pucuk akan berdaun, setiap daun akan berimbun, setiap rimbun tentu berdahan, bila berdahan maka berpohon, setiap pohon akan berbunga, setiap bunga akan berbuah dan setiap buah akan berbenih.

Kemudian daripada itu, luruh daun berganti pucuk, patah ranting menyorong dahan dan tumbang pokok bercambah tunas. Segalanya ini adalah resmi dalam memenuhi susunan kehambaan alam ketentuan Allah (SWT). Akhir sekali hak mutlak hanyalah padaNya.

Bersilat dalam perguruan ini adalah untuk memenuhi tuntutan syari’at yang diperintahkan Allah (SWT). Ilmu, kefahaman dan amalannya wajib secara muktamad memenuhi segala tuntutan perintahNya yang terkandung dalam fiqh atau syari’at rohani dan jasmani, iaitu suatu ilmu yang mengajar diri menjadi hamba Allah (SWT) yang sebenar-benar hamba, melalui asuhan para ‘ulama solehin.

No comments:

Post a Comment