Wednesday, November 11, 2009

Gerak Gempur Kehambaan


Dengan rahmat Allah Ta'ala maka terlalu banyak anugerah dariNya yang telah dicurahkan kepada sihina lemah dhaif jahil lagi banyak dosa ini. Rahmat Dia yang paling besar merupakan nikmat iman dan Islam yang telah dibawa oleh kekasihNya Nabi Muhammad (SAW). Selawat dan salam yang sesempurnanya ke atas kekasih idaman kalbu ikutan kami Rasulullah (SAW), sekalian ahli keluarga baginda yang terpelihara dan para sahabat baginda yang ulung.

Apalah erti sebuah kehidupan tanpa menyedari matlamat kenapa ianya wujud. Tiada lain akan tujuan kewujudannya melainkan bagi maksud kehambaan kepada Yang Maha Pencipta. Untuk membawa diri yang kerdil dan dhaif ini kepada kehambaan merupakan suatu usaha yang terlalu payah. Semata-mata dengan rahmat Allah (SWT) dan dengan keberkatan para pewaris Nabi (SAW) maka terpancarlah sinar harapan bagi sebuah kehambaan buat sijahil dan lemah ini.

Tiada ungkapan, bayangan, lukisan atau apa sekali pun rasanya yang dapat menggambarkan kebahagiaan yang wujud dalam kehambaan. Kini, dengan ketetapan Dia yang Maha Perkasa Maha Berkuasa, diamanahkan kepada diri ini tugas gerak gempur kehambaan. Matlamatnya bagi berkongsi dan merealisasikan kebahagiaan sebenar dalam kehambaan. Itulah natijah dari hakikat kehambaan mutlak hanya kepada Alla 'Azza wa Jalla, kebahagiaan.

No comments:

Post a Comment